Mat

Alle barn i Eikely barnehage skal få oppleve gode og sunne måltider i barnehagen. Vi bruker mye tid på mat. Flere ganger i uka lager vi varme måltider i tillegg til frokost og fruktmåltid. Vi bruker måltidet både som pedagogisk opplegg slik at barna skal få være med og kjenne på, lukte på og skape nye smaker. Vi bruker friske råvarer og lager sunn mat. Vi håper dette er med på å lage et grunnlag for barna til å like og bli glad i mat som gjør dem godt

Vi har utarbeidet et informasjonsskriv om mat i Eikely barnehage.
Se link til selve skrivet MAT I EIKELY BARNEHAGE oppdatert aug 24

Nedenfor er en kort versjon av det som står i selv skrivet.

 

Helsedirektorat anbefaler med forankring i lov, at måltidene vi har i barnehagen skal være en pedagogisk arena. En arena der barna får lov til å medvirke og at måltidene gir gode muligheter for relasjonsbygging og læring. Måltidene skal være helsefremmende og være med på å gi barna sunne og gode forhold til mat. Barnehagene skal sørge for at det gis rom og tid for måltidene slik at barna får mulighet til å bli mette og kjenne på måltidsglede.

  •         I veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler § 11, trekkes det frem at måltidet er viktig for det pedagogiske miljøet i barnehagen, og det bør legges til rette for at måltidets pedagogiske funksjoner ivaretas [4]. Rammeplan for barnehager vektlegger også måltidet som en pedagogisk arena hvor barnehagen skal bidra til at barna får innsikt i matens opprinnelse, produksjon og vei fra mat til måltid [5].
  •          I Folkehelsemeldingen (2014-2015) Mestring og muligheter fremheves det at måltidet har en helhetlig funksjon med tanke på å utvikle barnas sosiale kompetanse, kulturforståelse og kunnskaper og holdninger til mat og drikke [19] . Videre trekkes det frem at matlaging både inne og ute gir mulighet for å være utforskende og kreativ og kan gi kunnskap om natur, samfunn og kultur, samtidig som det kan bidra til økt forståelse for blant annet språk og matematikk.  (Helsedirektoratets anbefalinger for mat og måltider i barnehagen)

Alle barn i Eikely barnehage skal få oppleve gode og sunne måltider i barnehagen.
Vi bruker mye tid på mat. Flere ganger i uka lager vi varme måltider i tillegg til frokost og fruktmåltid.
Vi bruker måltidet både som pedagogisk opplegg slik at barna skal få være med og kjenne på, lukte på og skape nye smaker. Vi bruker friske råvarer og lager sunn mat.
Vi håper dette er med på å lage et grunnlag for barna til å like og bli glad i mat som gjør dem godt

Hva sier rammeverket vårt?

  • «Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse. Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse. Barnehagen skal bidra til bl.a. at barna opplever trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt, videreutvikler motoriske ferdigheter, kroppsbeherskelse, koordinasjon og fysiske egenskaper opplever å vurdere og mestre risikofylt lek gjennom kroppslige utfordringer og får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid»
    (Rammeplan for barnehage, 2017, s.49).

Personalet skal

  • bidra til at barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskaper om kost, hygiene, aktivitet og hvile.
  •  legge til rett for at måltider og matlagning bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barn.

(Rammeplanen, 2017,s.50)

  • «Barnehagen skal ha en helsefremmende og en forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller.»
    (Barnehageloven §2 Barnehagens innhold)

Vi i Eikely barnehage har alltid vært glad i mat, og syntes det er viktig at barna spiser god, sunn og variert mat.
Å være sammen i matlagingen og utforske matverden sammen er utrolig spennende og givende.

Erfaringene våre er at barn som får lov til å være med på å lage mat fra bunnen av med gode råvarer får et større og bedre forhold til maten som blir servert, og ikke minst blir gode på å spise mye variert mat og grønnsaker.

I praksis betyr dette:

  • Avdelingene server 2-3 varmmåltider i uka.
    Disse måltidene er uten kjøpebrød.
  • Vi har fokus på å lage mat fra bunnen av med gode råvarer og vil prøve å unngå så langt det er mulig, ultraprosessert mat.
    Posemat og ferdigmat holder vi oss unna.
  • Barna er alltid med i matlagingsprosessen. De skal ha en tilhørighet til det som blir laget av mat i barnehagen.
  • Barna skal få erfaringer med ulike råvarer.

Selve måltidet

Hos oss spiser de ansatte sammen med barna.
Det skaper rom for gode samtaler og relasjoner. Måltidene skal oppleves positive og barna skal få ro og tid til å spise.
Dette er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og rammeverket vårt.

SUKKER I BARNEHAGEN

Vi ønsker å følge Helsedirektoratets anbefalinger om å ha et bevisst forhold til servering av sukkerholdig mat og drikke i barnehagen. Barnehagen skal være et forbilde og en arena hvor barn får oppleve sunn og god mat. Det finnes mange feiringer og markeringer I barnehagen. Sukker skal minimeres i barnehagen og det er valgt ut noen feiringer hvor sukker er greit.
Vi ønsker at det å være sammen og opplevelsene vi har sammen skal være fokuset. Maten som serveres må ikke være det barna forbinder med selve markeringene.